Skip links

Prof. Dr. Deniz İşcen

Yüz Gençleştirme Uygulamaları

Yüze yağ enjeksiyonu yüzün zamanla veya zayıflama ile kaybettiği derialtı desteğini oluşturmak amacı ile yapılır. Bu işlemden sonra yüzde özellikle göz çevresi ön plana çıkar, deride canlanma görülür ve parlar.

Bu işlemde yağ dokusu, lokal veya genel anestezi altında hastanın kendisinden ve özellikle kilo verirken isteyipte veremediği “Diyete Dirençli” bölgelerden alınarak santrifüje edilir ve katı kısmı yüzdeki gerekli bölgelere enjekte edilir.

Yağın alındığı ve verildiği yerler olan giriş deliği bölgelerinde kalıcı iz oluşmaz. Yağ fazlasını şartlar uygunsa 1 yıl kadar saklamak ve tekrar enjekte etmek mümkündür. İşlemi tekrar ederek sonucu daha kalıcı hale getirmek önerilen bir durumdur. Alınan ve verilen yağ hacmi sentetik dolgulara göre oldukça fazla olduğundan ve vücüt buna ödemle cevap verdiği için 1 hafta – 10 gün süren ödemeler oluşur. Bu ödem 3. – 4. günlerde en fazla düzeydedir. Giderek azalır, bu yüzden hastaya yüksek yastıkta yatmak, yüzüstü uyumamak gibi önerilerde bulunulur.

Yüzdeki ilk burun- yanak arasında başlayan çizgilenme , alın ve kaş arası çizgileri belirgin olmaya başladığında hastanın isteğine göre doldurulması gereken bölgelerdir.

Özellikle kaş arasındaki derin çizgi, eş zamanlı yapılan botoks enjeksiyonları ile kaş çatma engellenerek doldurulduğunda yeniden oluşmaz.Bu maddeler genellikle sentetik , hazır ve zamanla eriyebilen maddelerdir. Günümüzde bu amaçla sadece hyaluronik asit preparatları kullanılmaktadır.Bilinen bir yan etkileri yoktur. Allerjinin çok nadir görüldüğü bildirilmiştir, bu bazen katkı maddelerinden kaynaklanmaktadır. Bu enjeksiyonlar lokal anestezik krem sürüldükten sonra bir süre beklenerek yapılır ve 1-2 saatlik geçici hafif şişlikve kızarıklık dışında bir sorun yaratmazlar.Bazen kapiller damarlarda kanama olabilir, geçici morluklar oluşabilir.

Birim miktarları 1cc. olarak hazırlandığından fazla dolgu gereken durumlarda birkaç adet kullanılabilir, ancak daha fazlası gerektiğinde yağ dokusu daha iyi bir seçim olabilir. Dolgu maddeleri içeriğine göre bir yıl civarında yüzde kalır. Giderek artan emilime vücudun cevapsal kollajen yapımı eşlik eder. Her enjeksiyon sonunda %10-20 arası bir hacim geride kalarak birikici bir etki oluşturur. Enjeksiyon tekrarlanmak istenmezse kişinin yüzünde
başlangıç halinin gerisine giden bir görüntü oluşmaz.

Günümüzde  dünyada  daha çok yüz kırışıklıklarının giderilmesinde yani estetik amaçlarla tercih edilen botoks; migrenden yüz felcine, şaşılıktan aşırı terlemeye kadar birçok sağlık sorununun tedavisinde kullanılıyor.

  1. Botoks nedir?
    Botoks bir konserve zehiridir. Laboratuvar şartlarında elde edilen ve vakumlanan clostridium botilinum bakterisinin oluşturduğu toksindir. Botulinum toksini aslında doğada da bulunuyor, uzun yıllardan  beri  tıpta ilaç olarak kullanılıyor.Bu uygulama  , başlangıçta estetik amaçlı olmaktan çok  nörologlar, göz hekimleri, fizik tedavi uzmanları tarafından kasılmaları çözme amaçlı idi.
  2. Estetik amaçlı kullanımı nasıl keşfedildi?
    Bir göz hekimi, hastasının göz çevresindeki spazmını  tedavi etmek için o bölgeye botoks enjekte ediyor. İşlem sonrasında; göz doktorunun dermatolog eşi, hastanın göz çevresindeki kazayağı denen kırışıkların azaldığını ve daha genç bir görünüm kazandığını fark ediyor.
  3. Botoks yapılan bölgede şişkinlik olur mu?
    Botoks bir dolgu maddesi değil, bu nedenle botoks yapılan bölgede şişlik olmaz. Botoksta sadece kas gevşemesi sonucu işlem yapılan bölgede hafif bir değişiklik olur. Bir işlem sonrası kişinin yüzünde şişlik oluyorsa, dolgu maddesi kullanılmış demektir.

Toplum içinde dolgu-botoks ayırımı iyi binmediği için yüze yapılan her şey botoks başlığı altında toplanıyor.

  1. Botoks nasıl uygulanıyor, uygulamada nelere dikkat edilmesi gerekiyor?
    İlaç vakumlu boş bir şişe gibidir içine belli oranda serum fizyolojik koyulur ve taze olarak kullanılır. Botoks yapmak bir enjeksiyon işlemidir. Hangi bölge ya da bölgelere uygulanacağı tespit edilerek o bölge lokal anestezi kremiyle uyuşturuluyor ve 15-20 dakika bekleniyor. Daha sonra doz ayarlaması yapılarak botoks enjekte ediliyor. Bilinmeyen, resmi ithal belgesi bulunmayan, Sağlık Bakanlığı’ndan onayı olmayan ilaçların kullanılmaması gerekiyor.
  2. Botoks uygulamasını kimler yapabilir?
    Estetik cerrahlar, dermatologlar, göz hekimleri, medikal estetik uzmanları botoks işlemini yapabiliyorlar. İşlem yapan hekimin, yüz anatomisini ve kasların çalışma yönünü çok iyi bilmesi gerekiyor.
  3. İşlem sonrası botoks ne zaman etki göstermeye başlar?
    En erken ikinci günde etkisini göstermeye başlar. Kişiden kişiye ve ilaca bağlı olarak farklılık göstermekle birlikte genel olarak etkisi dördüncü günde başlayarak yedinci günde tamamlanır. On günde tam sonuç elde edilmiş olur.
  4. İleriye dönük yan etkileri olabilir mi?
    Botoks çok uzun yıllardan beri tedavi amaçlı kullanılan bir ilaç.Estetik amaçla düşük dozlarda kullanılıyor. Tedavi amacıyla kullanılırken hastaya daha yüksek dozlar uygulanıyor. Bu gibi hastalarda dahi birikici etkisi yok ,yani bugüne kadar herhangi bir organa gidip de hasar oluşturması söz konusu olmadı.
  5. Geçici felce yol açtığı doğru mu?
    Sinirden kasa iletiyi bozan bir ilaç yani sinirin verdiği emri kasta uygulatmayan bir ilaç; dolayısıyla kas çalışmaz. Zaten biz de bunu istediğimiz için , bu amaçla yapıyoruz.
  6. Botoksun etkisi ne kadar sürer?
    Genellikle etkisi 4-6 ay sürer. Zaman biraz daha kısa veya biraz daha da uzun olabilir; kalıcılık süresi kişiden kişiye ve ilaçtan ilaca farklılık gösterebiliyor. Botoksun etkisi geçince, işlem gören bölge eski halini alıyor. Aynı bölgeye beş, altı kez botoks yapıldığında etkisi artık daha uzun süre devam ediyor.
  7. Botoks sonrası bazı kişilerde donuk, mimiksiz bir yüz ifadesi oluşuyor. Neden?
    Evet, olası bir durum. Hatta dünyada botoks ilk uygulamaya başlandığı dönemde bu tablo daha sıklıkla ortaya çıkıyordu. Botokslu kadın denince yüzü mimiksiz, maskeli kadın tiplemeleri akla geliyordu. Şimdi doktorlar botoks yapmayı öğrendi. İşin püf noktası, enjekte edilecek maddenin miktarını ve yerini ayarlamak. Bu miktar ayarı kişiden kişiye değişebiliyor.
  8. Botoks estetik amaçlı olarak kimlere uygulanır, belli bir yaş sınırı var mıdır?
    Yüzünde istenmeyen mimiği, çizgisi veya spazmı olan herkese her yaşta uygulanabilir. Ne var ki kırışıklık için botoks yapıldığında eğer kırışıklıklar çok derin ise bu çizgiler tamamen yok olmaz fakat derinliği azalır. Çizgiler derinleşmeden önce yapıldığında sonuç daha başarılı oluyor.
  9. Botoks uygulaması yapılırken olası doktor hataları nelerdir, ne gibi sonuçlar doğurur?
    Enjeksiyon işlemi yapılırken iğne ucu küçük bir kılcal damara rastladığında kanama olabilir. Böyle bir durumda bir kaç gün göz etrafında morarma olabilir. Bunun dışında örneğin, iki kaş arasındaki çizgi ya da alın kırışıklığı için botoks yapılırken ilacın çok küçük bir sapmayla bir bölgeye daha fazla  verilmesii; kaşın çok fazla kalkmasına, ya da  yüzde ifade bozukluğuna   neden olabiliyor.
  10. Yanlış uygulama sonucunda ortaya çıkan estetik sorunlar kalıcı mı?
    Hayır, bu bozukluklar geçicidir; dördüncü aydan sonra gittikçe azalır, altıncı ayda kaybolur.
  11. Estetik dışında hangi amaçlarla kullanılıyor?
    Spastik felçte kasılmaları engellemek için , yüz felcinde; sağlam tarafla dengelemek için , şaşılıkta, baş ağrılarında ve aşırı terlemelerde uygulanıyor.
  12. Aşırı terleme tedavisinde botoks hangi bölgeye uygulanıyor?
    Aşırı terlemede oldukça yararlı bir yöntem; terlemeyi azaltıyor. Koltuk altında kıl dibine ulaşması için deri içine ve altına uygulanıyor. Bu işlemde doz, yüzdeki uygulamaya nazaran biraz daha yüksek tutuluyor ama sağlığa bir zararı dokunmuyor.

16.Hamile ve emziren hastalarda uygun bir işlem midir?

Hayır, hamile ve bebeğini emziren annelere bu uygulamayı önermiyoruz.

Hastanın kendisinden alınan kanın sanstrifüje edilip trombosit açısından zenginleştirilmesi sonrası yüze yeniden enjekte edilmesi ile yüzde gençleşme belirtilerinin görülmesi amaçlanır.Trombositlerin salgıladığı büyüme faktörlerinden zengin plazma deri altında damarlanma ile canlılığı arttırır, parlak bir cilt elde edilmesine yardımcı olur.PRP 2-3 hafta aralarla en az 2-3 ez uygulanır ,etkisi yaklaşık bir yıl sürebilir.Tekrarlanabilen bir işlemdir.

Daha fazla zaman kaybetmeyin,

doktorunuza danışın

Veya

Bizi Arayabilirisiniz

Telefon Numaralarımız;

+90 (212) 241 75 93


+90 (533) 438 77 80

WeCreativez WhatsApp Support
Sorularınız, talepleriniz veya dönüşleriniz için Whatsapp üzerinden bize yazabilirsiniz.
Merhaba, nasıl yardımcı olabiliriz?