Skip links

Prof. Dr. Deniz İşcen

Burun Estetiği

Burunun yumuşak dokusu ve kemik yapısının, yüz yapısı ile uyumlu hale getirilmesidir. Hava yolu tıkanıklığı var ise eş zamanlı olarak tıkanıklığın ve şeklin düzeltilmesi operasyonun daha başarılı sonuçlanmasını sağlar. Bu işlem lokal anestezi – sedesyon veya genel anestezi altında yapılabilir.

Genellikle aynı gün veya bir gece yatırılarak hasta evine gönderilir.

Duruma göre tamponlar birkaç saat veya bir gece bırakılır.

Ameliyattan sonra bir hafta süre ile alçı ve atel uygulanır.

Burunun ilk 1 ay içinde şiş olacağı ve kalıcı şekle en erken 6. ayda ulaşacağı unutulmamalıdır.

Burunun kaza, yanık, tümör çıkartılması nedeniyle tümü veya bir kısmının çıkartılması nedeni ile oluşan şekil bozukluğunun burun şeklini yeniden oluşturacak şekilde yeniden yapılandırılmasıdır.

Bu amaçla yüzdeki komşu dokular, yani yanaklar ve alın derisi kullanılır. Burunun tümünü üç boyutlu olarak yeniden oluşturmak gerekiyorsa içine destek doku (kemik) ve astar (mukoza) yerleştirmek gerekir. Bu amaçla birçok teknik tanımlanmıştır. Ön kol derisinden yapılan ve buruna mikro cerrahi teknikle taşınan radial forearm flap bunlardan biridir.
Burunu yeniden yapılandırdığımızda kısmi kayıplarda % 100 e varan, tam kayıplarda işlevsel ve görüntüsel açıdan % 50 nin üzerinde bir hasta memnuniyeti oluşturabilmekteyiz.

İlk bir hafta içinde yıkayıcı spreyler dışında bir şey uygulanmamalıdır.
Alçı çıktıktan sonra bir ay süre ile travmadan sakınılmalıdır.
Bu süre içinde burun içi temizliğine ve yağlanmasına dikkat edilmelidir.
Burun derisi sertleşerek kemiğe yapışacaktır. Doktor kontrolünde hastanın kendisine birkaç ay süre ile masaj yapması önerilir.

Kemik yapının bütünlüğü bozulduğu için alçının oynaması veya erken dönemler de travmalar şekil bozukluklarına yol açar.
Daha önce hava yolu tıkanıklığı nedeni ile ameliyat olmuş hastalarda fazla kıkırdak alınması bazı sorunlara ve şekil bozukluklarına yol açabilir.
Derinin kemiğe yapışması ve masajla bunun yumuşatılamaması görüntü bozukluklarına neden olabilir.

Ameliyattan bir süre sonra burun düşer mi ?

Hastada burun tıkanıklığı yaratan deviasyon varsa ve bu sorun septum denilen burun orta bölmesinin ortasından parça çıkarılarak düzeltilmişse, burunun orta direği konumunda olan ve yüksekliğini oluşturan bölgedeki desteğini bozar.

Burundaki ödem inerken, eksik olan kısım birbiri içine girerek eskisi kadar burunu taşıyamaz olur ve sonuçta burun yüksekliğinde azalmış bir görünüm ortaya çıkabilir. Bunun oluşmaması için ameliyatta farklı teknikler kullanmak gerekir.

 

Ameliyat edilmiş bir burun gerekirse tekrar ameliyat edilebilir mi ?

Evet. Tekrarlayan ameliyatlar yapılabilir. Fakat unutulmamalıdır ki her ameliyat, bir sonrakini daha zorlaştıran bir işlemdir. Bu yüzden mümkün olduğunca tek seansta işi bitirmek gerekir. Küçük düzeltme işlemleri kıkırdak eklemeler, fazla belirgin olmayan kusurları düzeltebilir.

 

Burunun büyütülmesi zor mudur?

Burun küçültülmesi kolay fakat büyütülmesi zor bir organdır. Bu yüzden ilk ameliyatta fazla doku çıkarıp  çok küçültmemek gerekir. Küçültülmüş bir burnu büyütmek için kulaktan, kaburgalardan parça almak ya da sentetik bazı implantları kullanmak gerekir. Çoğunlukla organik materyaller tercih edilir.

 

Ameliyat sonrasında küçük deformiteler nasıl giderilir ?

Ameliyat sonrasında ele gelen fakat karşıdan görülmeyen çıkıntı ve girintileri düzeltmeye gerek yoktur. Hasta kendisi rahatsız oluyor veya karşıdan gölgelenme şeklinde rahatsızlık verici bir görüntü fark ediliyorsa bazı sentetik enjeksiyon maddeleri bunları gidermek için son derece yararlıdır. Yapımı kolay ve sonucu olumludur.

Daha fazla zaman kaybetmeyin,

doktorunuza danışın

Veya

Bizi Arayabilirisiniz

Telefon Numaralarımız;

+90 (212) 241 75 93


+90 (533) 438 77 80

WeCreativez WhatsApp Support
Sorularınız, talepleriniz veya dönüşleriniz için Whatsapp üzerinden bize yazabilirsiniz.
Merhaba, nasıl yardımcı olabiliriz?